joi, 5 noiembrie 2015

ISBN

International Standard Book Number  este un identificator numeric pentru identificarea comerciala a cartiloe.Sistemul ISBN a fost creat în Regatul UNit, în 1966, de către vânzătorii de carte şi papetărie W.H. Smith; original era un cod standard de numărare a cărţilor din 9 cifre (Standard Book Numbering, SBN) şi aşa a fost folosit până în 1974. În 1970 a fost adoptat ca standard internaţional, cu numărul ISO 2108.
Agenţia Internaţională ISBN, cu sediul la Londra, coordonează centrele naţionale ISBN. Aceasta are rolul de a stabili regulile cadru de acordare a codurilor ISBN, protocolul de înfiinţare şi regulamentul de funcţionare a centrelor naţionale şi de a promova şi coordona sistemul ISBN la nivel mondial. În România, sistemul de numerotare standardizată a cărţilor – ISBN a fost introdus în anul 1989 acordarea codului ISBN pentru autori (ISBN ocazional) fiind un serviciu gratuit.
Un identificator numeric similar, International Standard Serial Number (ISSN), identifică publicaţii periodice, cum ar fi revistele. Începând cu 1 ianuarie 2007 ISBN este format din 13 cifre, fiind compatibil cu formatul de coduri de bare EAN-13.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu